"Egy nyílvessző könnyen eltörik - több együtt csak nehezen"

Íjásznap - EGYÜTT a sikerértHagyományőrzés - Sport - Rekreáció - Szabadidő

3D íjászat - Terepíjászat - Pályaíjászat - Történelmi íjászat - Futásíjászat - Lovasíjászat - Vadászíjászat

Rólunk

 

Hazánkban az íjászat hiába tekint vissza több ezer éves múltra, hiába foglalták anno imába ellenfeleink nevünket ezáltal, hiába utasítjuk rendre a hátunk mögé szinte az egész világot a különböző versenyeken, mégsem vagyunk olyan „erősek” jelen pillanatban, hogy a média – és ezáltal a közvélemény – figyelmét elnyerjük.

Azon próbálkozások, hogy egyszerre és egy helyen legyen jelen több íjász, és mutassa meg országnak-világnak, hogy mit is jelent a jelenkori Magyar íjászat, a „Nyílzápor” kivételével szinte mind kisebb nagyobb kudarcba fulladt. Ennek okait lehetne hosszan ecsetelni, de fölösleges – a különböző íjtípusok használói, a különböző sport- és egyéb tevékenységek művelői nemigen férnek meg hosszabb ideig egymás mellett. Talán az egészséges féltékenykedés a másik „hivatása” iránt, vagy egész egyszerűen a híres Magyar virtus ilyenforma megnyilvánulása okán – ki tudja.

Viszont mégiscsak kell az, hogy az íjászok megmutathassák magukat, úgy egymásnak, mint a nagyközönségnek… ezért hosszas ötletelés után született egy merőben új ötlet, hogy hogyan lehetünk egy időben együtt, oly módon, hogy meglegyen az Egység, de mégse legyen „széthúzás”.

 

Ezért meghirdettük, hogy 2013. május 10-én, 19.00-kor mindenki feszítse meg az íját – ki otthon, ki a kertben, ki az egyesületében. Függetlenül attól, hogy eleink harci művészeteinek nagy elkötelezettje, vagy épp a modernkori céllövés elszánt sportolója, eltekintve attól, hogy egy régi korban használt íjnak a replikáját feszíti, vagy épp egy csúcstechnológiával ellátott íjat birtokol. Maradjon meg mindenki annak, ami: ÍJÁSZNAK.

 

Az esemény az újdonság erejével hatott a nagyközönségre. Regionális szervezésnek indult, ami majdan ha sikeres lesz, kinőheti magát országos „rendezvénnyé” magát, de mégis országos lett végül… Csakhogy - mint az utólag kiderült - sokkal többen csatlakoztak volna a kezdeményezéshez, ha tudnak róla.

Ezért van hát ez a weboldal... hogy minél többen tudjanak róla, és minél többen legyünk ezen az újszerű "eseményen".

Legyünk összetartóak, és tegyünk végre valamit magunkért!

2013. augusztus 2-án, pénteken, 19.00-kor ismét feszítse meg mindenki az íját! 

Ha TE is, vagy a Csapatod/Egyesületed is szeretne csatlakozni a megmozduláshoz, jelezd szándékod a vendégkönyvben, vagy regisztrálj az elérhetőségekben megadott e-mail címen!

Ne feledd: együtt többre vagyunk képesek!

 

Mint azt mindannyian a saját bőrünkön tapasztaljuk, az íjászat – úgy, mint sport, és úgy, mint hagyományőrzés – igencsak háttérbe van szorítva. Értem ezt a médiában való szereplésre és a köztudatban való részvételre egyaránt.
Viszont együtt talán tudunk tenni azért, hogy ez megváltozzon, vagy legalábbis elinduljon egy kis változás.
Ezért a következő kezdeményezést ötlöttük ki a „kollégákkal”: szervezzünk egy ÍJÁSZNAP-ot…
Mit is jelent ez? 2013.augusztus 2-án, pénteken, 19.00-ko minden íjász feszítse meg az íját!
Hogy is nézne ez ki a gyakorlatban? Nagyon egyszerűen... Minden egyesület ezen a napon, ebben az időben jöjjön össze, tartson edzést, vagy csak egyszerűen, álljon össze egy kicsit „lövöldözni”, egyéni íjászok esetében pedig bárhol, bármilyen formában, tetszőleges helyen lőjön egy párat az íjával… Be lehet szervezni erre az időpontra iskolás csoportokat, érdeklődőket, lehet egyfajta „nyílt napot” tartani, lehet lőni kaftánban, melegítőben, farmerben, a visszacsapó íjtól kezdve a csigásíjon át a számszeríjig – egyszóval bármiben és bármivel - a lényeg az, hogy minél többen lőjünk ebben az időpontban. Egy nagyobb létszámra talán a média is fölfigyel – nekünk pedig mindez nem kerül semmibe, csak egy kis ÖSSZEFOGÁSBA. Minél többen, minél többféle íjjal, minél több helyszínen lövünk egyszerre, annál nagyobb figyelmet fogunk kapni. 
Magyarul, csináljuk azt, amit amúgy is csinálunk: lőjünk. Csak most egy meghatározott időpontban tegyük mindezt.
Ennek fényében várjuk mindazon egyesületek és magánszemélyek jelentkezését, ezen a napon, este hét órakor hajlandóak egy közös íjászatra legalább 15 percen keresztül. 
Bizonyítsuk be, hogy tudunk ÖSSZEFOGNI! Együtt minden könnyebb…

Miért épp PÉNTEK?

 

Nagyon egyszerű...

- másnap nincs munka, nem kell korán kelni. 

- aki dolgozik, az általában már végzett erre az időpontra

- nincs verseny

- no meg persze nem utolsósorban azért, mert pénteken, a hétvége előtti napon mindenki jobb kedvű, mert jön a hétvége :)